De symboliek van een Regenboog

Symboliek van een Regenboog, regenboogkindje, rouw, verdriet, spiritueel, liefsvanlauren.nl

De regenboog

De regenboog is een prachtig natuurverschijnsel. Wanneer het regent (verdriet en tegenslag) en tegelijkertijd de zon (hoop en leven) schijnt dan komt de regenboog tevoorschijn. Na regen komt zonneschijn maar in sommige gevallen zie je ze beide tegelijk. En dat is werkelijk prachtig.

Wanneer mensen rouwen, intens verdrietig zijn en je dan een regenboog ziet lijkt het alsof die wil zeggen; het komt goed. Je verdriet mag er zijn maar er is ook hoop. De regenboog is daarnaast divers qua kleuren, zo mag je verdriet en je hoop op betere tijden, diverse lagen en kleuren hebben. Rouw op de manier die bij je past.

De regenboog als spiritueel symbool

De regenboog komt in veel geloven en verhalen voor. En staat symbool voor:

  • Leven
  • Hoop
  • Verdriet
  • Tegenslag
  • Goddelijkheid
  • Gods trouw aan ons
  • Een brug tussen hemel en aarde
  • Prachtig maar ook vluchtig
  • Gelijkheid en diversiteit
  • Voorspoed en rijkdom ( de pot goud die onderaan de regenboog staat)

Everyone wants happiness, no one wants pain.
But you can’t have a rainbow, without a little rain. 

www.iedereenisanders.nl)

Ik zal er Zijn, uitvaart, Lauren, Liefsvanlauren, Marjan van Houwelingen,liefsvanlauren.nl
Sela- Ik zal er Zijn

De regenboog wordt ook in diverse geloven beschreven. In het christelijk geloof staat er het volgende over in de bijbel. Hierin belooft God dat er nooit meer een zondvloed komt. Dat Hij trouw is en voor ons zorgt.

Als de regenboog in de wolken verschijnt, zal ik die boog zien. Dan denk ik aan mijn belofte. Die belofte geldt voor altijd.
Genesis 9:16-17 (uit: Bijbel in Gewone taal)

De regenboog als symbool voor gelijkheid

De regenboog kennen we als natuurverschijnsel maar ook als symbool voor gelijkheid binnen de LHBT beweging. Wij mensen zijn allemaal anders, divers en samen vormen we 1 mooi geheel. We mogen trots zijn op wie we zijn, wat we zijn en hoe we dit zijn. Sinds de jaren 70 is de regenboog dan ook het symbool voor LHBT’ ers.

Kinderen en regenboog

Kinderen houden van het magische van een regenboog, de vrolijke kleuren, de mooie vorm. En de ene keer is hij goed te zien en de andere keer maar lichtjes, vluchtig. De regenboog is in al zijn eenvoud juist prachtig.

Wat is een regenboog kindje?

Soms hoor je wel over een regenboog kindje maar wat is dat dan? Een regenboog kindje is een kindje wat wordt geboren na het overlijden van een ouder broer of zus. Dit kan een miskraam zijn, stil geboren of wanneer het kindje later overlijd. In alle gevallen is er gemis en verdriet om het kindje wat er niet meer is.

De regenboog symboliseert hen beide; nieuw leven maar ook verdriet om het kindje wat er niet meer is. Ze horen er allebei bij in je gezin.

Regenboogkindje, Nynke, regenboog, liefsvanlauren.nl

In de shop verkopen we diverse producten van regenbogen om ouders te feliciteren met een regenboog kindje, wat ook al is het moeilijk, verdrietig en soms dubbel. Er is ook blijdschap voor het nieuwe leven.

Het gedicht Heelt van Lentezoet geeft dit dubbele gevoel ook mooi weer. Een echte aanrader!